Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Πολυεθνικές ψάχνουν ευκαιρίες και ασφαλίζουν απαγωγές

Ο κίνδυνος αυξάνεται και στην Ελλάδα με την ανεργία στο 27%, λένε αναλυτές


Πηγή: enet.gr

Ημερομηνία: Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013



Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ότι τους παρουσιάζεται μια ευκαιρία πώλησης ασφαλιστήριων συμβολαίων για την προστασία συμφερόντων δυνητικών πελατών τους από τον κίνδυνο απαγωγής τους στη νότια Ευρώπη -αφού προβλέπουν ότι η ύφεση και οι κοινωνικές εντάσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη θα σηματοδοτήσουν την αύξηση των απαγωγών. 
Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία τα οποία να καταδεικνύουν αύξηση των απαγωγών στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στην Ισπανία, χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, όμως ασφαλιστές αναμένουν ότι θα υπάρξει άνοδός τους και άρα αύξηση των πωλήσεων ασφαλίσεων έναντι του κινδύνου απαγωγής, που καλύπτουν ένα προκαθορισμένο ποσό για λύτρα.

Οι ασφαλιστές υπολογίζουν ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το χάσμα πλουσίων-φτωχών θα διευρυνθεί, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί και πρόκειται να αναζωπυρωθεί η δράση διαφόρων οργανώσεων που θα μπορούσαν να προβούν σε απαγωγές.
Στην Ιταλία, όπου οι απαγωγές στις οποίες προέβαιναν η μαφία και ένοπλες οργανώσεις σημάδεψαν την δεκαετία του 1970, η απαγωγή ενός επιχειρηματία στον τομέα των κατασκευών στη Γένοβα, του Αντρέα Καλέβο, που απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία, ανακίνησε φόβους για νέες τέτοιες ενέργειες  - όχι μόνον από το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και μικροκακοποιούς οι οποίοι θα δρουν ευκαιριακά, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Βεβαίως κάθε πρόσωπο με μεγάλη περιουσία πρέπει να θεωρείται πλέον πιο πολύ στόχος, στο τρέχον οικονομικό κλίμα. Πρόκειται να εξετάσουμε το πώς θα διαθέσουμε στην αγορά προϊόντα για τέτοιου είδους πρόσωπα», δηλώνει ο Μάικλ Σαρπ, ασφαλιστής της Beazley, που ανήκει στην Lloyd's, στο Λονδίνο. «Σε κάθε μέρος όπου υπάρχουν οικονομικά προβλήματα βλέπουμε περισσότερη αναστάτωση».
«Θα ήταν σωστό να πούμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση στη νότια Ευρώπη», δήλωσε ο Γουίλ Μίλερ, στέλεχος της Special Contingency Risks, θυγατρικής της ασφαλιστικής Willis, η οποία ειδικεύεται στην κάλυψη απαγωγών. «Εξετάζοντας τις προϋποθέσεις οι οποίες καταγράφονται σε μια χώρα όπου είναι υψηλός ο κίνδυνος απαγωγής, αρχίζεις να βλέπεις ότι υπάρχει μια απόσταξη αυτών των παραγόντων» στις χώρες της περιφέρειας, ανέφερε ο ίδιος.

Και στην Ελλάδα
Η Ελλάδα, όπου η ανεργία αγγίζει το 27%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό, είναι η χώρα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για μια αύξηση των απαγωγών, κατά την άποψη της Τζέιμι Σκάντερ της εταιρείας εκτίμησης κινδύνου Maplecroft.

Για την Σκάντερ «η Ελλάδα, δεδομένων των οικονομικών της προβλημάτων, της εγγύτητάς της στην ανατολική Ευρώπη και του γεγονότος ότι έχει πορώδη σύνορα, μπορεί να καταστεί επιρρεπής σε απαγωγές στο μέλλον», κάτι που συσχετίζει με την ισχύ δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος σε φτωχές γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.
«Άλλες χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με έναν αυξημένο κίνδυνο καθώς πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καθοδικής τροχιάς της οικονομίας», εκτίμησε η ίδια, τονίζοντας ότι το οργανωμένο έγκλημα «έχει παρεισφρήσει σε σχεδόν όλους τους τομείς» της ιταλικής οικονομίας.

Αν και δεν αποτελεί αφ' εαυτής ένδειξη κάποιας τάσης, η υψηλότερη πληρωμή λύτρων στην Ελλάδα είχε γίνει το 2009, μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους, όταν ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος απελευθερώθηκε έπειτα από την καταβολή 30 εκατ. ευρώ στους απαγωγείς του, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες ιδιωτικών ντετέκτιβ δείχνουν ότι οι απαγωγές για λύτρα είναι σχεδόν καθημερινές στην Ιταλία. Καταγράφηκαν 351 το 2010 και 356 την επόμενη χρονιά, την τελευταία για την οποία είναι διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία σε εθνικό επίπεδο. Ο Τζιάνι Τσιότι, γραμματέας του συνδικαλιστικού οργάνου των Ιταλών αστυνομικών SILP CGIL, ανέφερε ότι τα μέλη του ανησυχούν πλέον πολύ περισσότερο για τις απαγωγές, εκτιμώντας πως σημειώθηκαν από 60 ως 70 μόνο στη Ρώμη πέρυσι. «Είναι ανησυχητικό με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα», είπε.

Πανάρχαια πρακτική
Οι απαγωγές είναι πανάρχαια πρακτική αλλά η ιστορία της ασφάλισης κατ' αυτών γενικά χρονολογείται από το 1932, όταν είχε απαχθεί και δολοφονηθεί ο γιος του διάσημου αεροπόρου Τσαρλς Λίντμπεργκ, μια υπόθεση που είχε αποκληθεί το 'έγκλημα του αιώνα' και είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον.

Η ασφάλιση κατά απαγωγών, που γενικά καλύπτει το κόστος της πρόσληψης διαπραγματευτών και των λύτρων, έγινε διαδεδομένη πρακτική για τις μεγάλες επιχειρήσεις τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν ένοπλες οργανώσεις, ειδικά στην Ιταλία και στη Λατινική Αμερική, επιδίδονταν σε απαγωγές στελεχών τους για να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν το συγκεκριμένο πεδίο έχουν συνολικά έσοδα που υπολογίζονται από 250 ως και 300 εκατ. δολάρια το χρόνο, ένα μικρό κλάσμα της συνολικής αγοράς ασφαλίσεων που όμως αυξάνεται με ρυθμό 20% το χρόνο κατά μέσον όρο από το 2006, σύμφωνα με ασφαλιστές κι ασφαλιστικούς πράκτορες.

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές πακέτων ασφάλισης έναντι απαγωγών είναι πολυεθνικές εταιρείες, που συχνά δραστηριοποιούνται στους τομείς των ορυκτών και των υδρογονανθράκων και απασχολούν υψηλά αμειβόμενους εργαζόμενους σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Τα συμβόλαια στη νότια Ευρώπη αντιστοιχούν περίπου στο ένα πέμπτο του συνόλου του ποσού που καταβάλλεται παγκοσμίως, όμως ορισμένοι ειδικοί αναμένουν πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί καθώς η Ευρώπη βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο Πίτερ Ντομπς, στέλεχος της εταιρείας Catlin, που εδρεύει στις νήσους Βερμούδες. «Ο κόσμος μιλάει για αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οικονομικές δυσκολίες και η πολιτική αστάθεια είναι προάγγελοι απαγωγών».

Οι τιμές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων παραμένουν σταθερές εδώ και χρόνια παρά την αύξηση της ζήτησης λόγω του ανταγωνισμού, καθώς πολλοί νέοι παίκτες εισέρχονται στην αγορά.
Έως και τέσσερις άνθρωποι που κάνουν ένα ταξίδι δύο εβδομάδων σε μια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά απαγωγές και θέλουν να έχουν κάλυψη έως και 5 εκατ. δολάρια πληρώνουν σήμερα 2.000 δολάρια, σύμφωνα με τον Μίλερ. Μια πολυεθνική επιχείρηση με μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε μια περιοχή υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει σε ετήσια βάση ένα ποσό που θα ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια.

Στους νεοεισερχόμενους παίκτες στην αγορά περιλαμβάνονται εξειδικευμένοι ασφαλιστές που θέλουν να ανακτήσουν απολεσθέντα έσοδα λόγω της ραγδαίας μείωσης των απαγωγών από τους Σομαλούς πειρατές, που εν μέρει αποδίδεται στην αυξανόμενη χρήση ένοπλων φρουρών στα πλοία. Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις «που βρήκαν αρχικά ευκαιρίες στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και τώρα (. . .) πρέπει να κοιτάξουν αλλού», κατά τον Άντριου Μπάθουρστ, ανεξάρτητο ασφαλιστικό πράκτορα.

Περίπου 15 ασφαλιστικές εταιρείες σε διεθνές επίπεδο προσφέρουν κάλυψη για απαγωγές, περιλαμβανομένων των Hiscox, Catlin, Travelers, Chubb, και της Chartis, θυγατρικής της AIG.

Αυτό που μοιάζει, πάντως, απίθανο είναι να αρχίζουν να ασφαλίζουν τις... αυτοκτονίες, που έχουν αυξηθεί δραματικά στην Ελλάδα και στο Νότο της Ευρώπης υπό το βάρος της οικονομικής ασφυξίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου