Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Απαγωγές ανηλίκων - Ένα παγκόσμιο φαινόμενο



Πηγή: xorisoria.org
Ημερομηνία: Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012


«Ποτέ μην μιλάτε με άγνωστους... ». Αυτή η φράση εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. Μόνο ένα θαύμα, η δύναμη του πνεύματος και της φύσεως του μικρού κοριτσιού Anne, τη βοήθησαν να τα καταφέρει. Την άρπαξε ένας άγνωστος άνδρας, αλλά δεν είχε λάβει υπόψιν του κάτι: Η Anne δεν σκοπεύει να γίνει θύμα. Στην ανακριτική έρευνα, το κοριτσάκι της πέμπτη δημοτικού, δήλωσε για τη χθεσινή απαγωγή, σαν να ήταν απλώς μια περιπέτεια. Οι αστυνομικοί πιστεύουν πως, αν και η Anne έγινε μόλις 10 ετών, έχει εκπληκτικό θάρρος, το οποίο και την έσωσε από τις πιθανές τρομερές συνέπειες.


Νωρίς το πρωί, στο Σότσι, η Anne περίμενε το λεωφορείο να πάει στο σχολείο. Ξαφνικά σταμάτησε ένα αυτοκίνητο κι ένας άνθρωπος τόσο ειλικρινά ζήτησε βοήθεια. Δίστασε λίγο στην αρχή αλλά με σιγουριά περπάτησε στο αυτοκίνητο. Δεν υπήρχε κανείς κοντά και οι οδηγοί των διερχόμενων αυτοκινήτων στον αυτοκινητόδρομο δεν παρατήρησαν ότι ο άγνωστος άνδρας την έσπρωξε στο πίσω κάθισμα. Ο δράστης της ζήτησε να μην πανικοβληθεί και τη διαβεβαίωσε ότι θα την πάει σπίτι της, λέει η Anne. Όμως, κλείδωσε την πόρτα και πήγε πολύ μακριά από το σπίτι. Κι ενώ ο άγνωστος προχώραγε όλο και πιο μακριά στους επαρχιακούς δρόμους, σε αυτό το σημείο, η Anne συνειδητοποίησε ότι πρέπει να δράσει άμεσα, γιατί άλλη ευκαιρία μπορεί να μην υπάρχει. Περνώντας από το αστυνομικό τμήμα, ο ξένος της είπε να κρυφτεί κάτω από μια κουβέρτα. Το κορίτσι συμφώνησε υπάκουα, αλλά μετά από εκατό μέτρα εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή που η προσοχή του οδηγού αποσπάστηκε. Ο κλέφτης ούτε που το κατάλαβε πότε εξαφανίστηκε η Anne, και έφυγε προς την κατεύθυνση Tuapse.

Η αστυνομία άκουσε την κλήση για βοήθεια του κοριτσιού και έσπευσε γρήγορα για τη διάσωση. Αστυνομικοί και ανακριτές αμέσως άρχισαν να ψάχνουν για τον κλέφτη. Βοήθησαν οι καταγραφές από τις κάμερες. Σε μόλις μια ημέρα κατάφεραν να εντοπίσουν το αυτοκίνητο του κλέφτη. Ο ιδιοκτήτης του δεν έχει βρεθεί ακόμα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ένοχος σύντομα οικειοθελώς θα επικοινωνήσει με την αστυνομία. Η Άννα ζει σε μια φτωχή οικογένεια, επομένως οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ αμφιβάλλουν για το γεγονός ότι την έκλεψαν για να ζητήσουν λύτρα. Το πιο πιθανό είναι ότι ο κλέφτης είχε πιο σκληρές προθέσεις. Ένα παρόμοιο περιστατικό έγινε στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το περασμένο καλοκαίρι, όπου ένας άγνωστος επιχείρησε να απαγάγει ένα 10χρονο κορίτσι μπροστά στα μάτια του 2χρονου αδελφού της. Το γεγονός έχει καταγραφεί με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Ευτυχώς για εκείνη δεν τα κατάφερε και έτσι οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο για να βοηθήσουν οι πολίτες στον εντοπισμό του. Μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης έχει επικηρύξει τον άνδρα για 10.000 δολάρια. Στην Ελλάδα οι απαγωγές ανηλίκων είναι μια μάστιγα που δεν έχει ποτέ αναδειχθεί.

Οι περισσότερες απαγωγές ανηλίκων δεν καταγγέλλονται στην Αστυνομία και από έρευνες ιδιωτικών ντεντέκτιβ προκύπτει ότι απλώς οι οικογένειες που πλήττονται πληρώνουν τα λύτρα και δεν το αναφέρουν σε κανένα (σκεφθείτε πως θα αντιδρούσατε εσείς). Ο λόγος της απόκρυψης του γεγονότος είναι απλός αφού οι απαγωγείς απέδειξαν ότι μπορούν ανά πάσα χρονική στιγμή να το επαναλάβουν ίσως με θανάσιμες επιπτώσεις - λόγω εκδίκησης. Κατά συνέπεια όποιος θεωρήσει ότι με ένα χρηματικό ποσό μπορεί να πάρει πίσω το παιδί του δεν το αναφέρει στην Αστυνομία, ενώ σαφέστατα θα έπρεπε για να αποφευχθούν μελοντικά παρόμοια περιστατικά από τους ίδιους δράστες, και τελικά όλα τελειώνουν εκεί.

Όμως η προστασία και φύλαξη ανηλίκων στοχευμένων οικογενειών μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες ασφαλείας που έχουν πιστοποιηθεί και επιβλέπονται από το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO). Κάθε άλλη επιλογή αποτελεί χάσιμο χρημάτων και χρόνου και πηγή θανάσιμου κινδύνου. Ορισμένες φορές η φύλαξη των αγαπημένων προσώπων ίσως γίνεται από άτομα του υποκόσμου που ίσως στο μέλλον χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που συλλέγουνγια την οικογένεια εις βάρος της οικογένειας. Μόνο οι εταιρείες ασφαλείας και πιστοποιημένοι ντετέκτιβ που πιστοποιούνται και επιβλέπονται από το EKEO μπορούν να αποδώσουν πραγματικές υπηρεσίες φύλαξης ανηλίκου με το κύρος των επιστημόνων - καθηγητών του EKEO.
Επιπλέον, δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε και «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» που είναι ένας οργανισμός με πρόγραμμα AMBER ALERT HELLAS. Πρόκειται για το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού (Ευρωπαϊκή Γραμμή Για Τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000). Όπως παρουσιάστηκε επίσημα την 25η Μαΐου 2012 - Παγκόσμια Ημέρα Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, στόχος της Ομάδας είναι ο συντονισμός σε επιχειρησιακό επίπεδο των ενεργειών που πρέπει να γίνονται σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιού σε αστικό ή σε φυσικό περιβάλλον. Όλοι όσοι συμμετέχουν θέτουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία τους στη διάθεση της Ομάδας, που σαν βασικό σκοπό έχει την άμεση ανταπόκριση και ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων μέσων. Η γραμμή SOS είναι 10-56. Οι αρπαγές ανηλίκων είναι γεγονός και παγκόσμιο φαινόμενο.

Ενδεικτικά βάσει των στατιστικών στοιχείων από την Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056: Για το έτος 2008 το 91% των παιδιών που εξαφανίστηκαν, επέστρεψαν με ασφάλεια σπίτι, ενώ ο αριθμός αυτός για το α΄ Τετράμηνο του 2009 ανέρχεται στο 90%! - Ταυτόχρονα σε 10 Ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάστηκε η λειτουργία και χρησιμότητα της Κοινής Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000. Η προώθηση γίνεται στα πλαίσια εναρμονισμένης καμπάνιας με τίτλο: «Εξαφάνιση Παιδιού - Τώρα, η βοήθεια έχει αριθμό:116000» σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ολλανδία, στις χώρες δηλαδή στις οποίες έχει ενεργοποιηθεί και λειτουργεί ήδη η Γραμμή.
Παράλληλα τονίστηκε η σημασία λειτουργίας της Γραμμής 116000 και στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Συνολικά οι παραπάνω ενέργειες συντονίζονται από το Missing Children Europe (www.missingchildreneurope.eu), του οποίου «Το Χαμόγελο του παιδιού» είναι μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο. - Ταυτόχρονα σε 9 κράτη παγκοσμίως ένωσαν τις φωνές τους οργανισμοί και Αστυνομικές Αρχές: «Μαζί θα κάνουμε την διαφορά! Μαζί θα βρούμε τα παιδιά μας» Τα 9 αυτά κράτη συγκροτούν με άλλα 8 το Global Missing Children’s Network, το οποίο έχει έδρα την Washington των Η.Π.Α. και δρα υπό τον συντονισμό του International Centrefor Missingand Exploited Children (www.icmec.org), μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι «ΤοΧαμόγελο του Παιδιού». Είναι σημαντικό λοιπόν να καταλάβουμε πως η υπόκυψη στις πιέσεις απαγωγέων παιδιών και ανηλίκων δε βοηθάει σε τίποτα ούτε το θύμα, ούτε την οικογενειά του και σαφώς ούτε και τα μελλοντικά «θύματα-στόχους» των δραστών. Μόνο η σωστή ενημέρωση και η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές μπορεί να μειώσει την ανησυχία των οικογενειών και τα ποσοστά εγκληματικότητας σε αυτόν τον τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου