Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Απαγωγές, ανταλλαγές πυροβολισμών, ανθρωποκυνηγητό - Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε η πόλη της Βοστώνης


Επιθέσεις στο Μαραθώνιο - Μάχη, αίμα και χάος με τους βομβιστές

Πηγή: ethnos.gr
Ημερομηνία: Σάββατο 20 Απριλίου 2013



Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε χθες στο μεγαλύτερο μέρος της η πόλη της Βοστώνης καθώς οι Αρχές, συνοδεία πάνοπλων κομάντο, ελικοπτέρων, ακόμη και... τεθωρακισμένων- «χτένιζαν» πόρτα προς πόρτα ολόκληρες γειτονιές αναζητώντας τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τον έναν από τους δύο υπόπτους για τη φονική βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της περασμένης Δευτέρας, για το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα που έζησαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά ταραχώδης νύχτα, γεμάτη εκρήξεις, απαγωγές, ανθρωποκυνηγητό και ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ των δύο υπόπτων και των αστυνομικών δυνάμεων που τους καταδίωκαν. Προτού έρθει το ξημέρωμα, δύο άτομα είχαν ήδη πέσει νεκρά και ένα τρίτο είχε τραυματιστεί σοβαρά. Νεκροί ήταν ένας αστυνομικός και ο ένας από τους δύο υπόπτους, ο οποίος λίγο αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ο μεγαλύτερος αδελφός του 19χρονου Τζοχάρ.

Με τις δημόσιες συγκοινωνίες ακινητοποιημένες, τα καταστήματα και τα πανεπιστήμια κλειστά, και τους κατοίκους καλά κλειδαμπαρωμένους στα σπίτια τους, η Βοστώνη είχε μετατραπεί χθες σε μια πόλη φάντασμα, ενώ οι μόνοι που κυκλοφορούσαν ελεύθερα στους δρόμους ήταν οι πάνοπλοι κομάντο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. «Πιστεύουμε ότι είναι τρομοκράτης, πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ήρθε εδώ για να σκοτώσει, πρέπει να τον συλλάβουμε», διακήρυττε χθες ο αρχηγός της αστυνομίας της Βοστώνης, Εντ Ντέιβις, ενώ παράλληλα, στους δρόμους της πόλης το ανθρωποκυνηγητό συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση. Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ (τοπική ώρα) της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν δύο άνδρες λήστεψαν ένα παντοπωλείο στο προάστιο του Κέιμπριτζ. Περίπου μισή ώρα αργότερα, το συγκεκριμένο δίδυμο φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικού στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), με αποτέλεσμα αυτός να πέσει νεκρός.

Σε κλοιό
Οι αρχές του πανεπιστημίου σήμαναν άμεσα συναγερμό και κάλεσαν τους φοιτητές να παραμείνουν στα δωμάτιά τους, ενώ παράλληλα αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δύο ύποπτοι έκλεψαν με την απειλή όπλου ένα αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν παίρνοντας μάλιστα όμηρο τον οδηγό τον οποίο ωστόσο απελευθέρωσαν σώο και αβλαβή περίπου μισή ώρα αργότερα σε ένα βενζινάδικο.
Οι αστυνομικές δυνάμεις καταδίωξαν το κλεμμένο όχημα προς το προάστιο Γουότερταουν, δυτικά του MIT και του κέντρου της Βοστώνης. Από την πλευρά τους, οι δύο ύποπτοι, πάνοπλοι και έτοιμοι για όλα, απάντησαν στους αστυνομικούς ανοίγοντας πυρ και πετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς. Έντρομοι, οι κάτοικοι του Γουότερταουν ξύπνησαν μέσα στη νύχτα ακούγοντας μπαράζ από εκρήξεις και πυροβολισμούς. Στη διάρκεια της μανιώδους καταδίωξης τραυματίστηκε ένας αστυνομικός καθώς και ένας από τους δράστες, ο οποίος επρόκειτο να αφήσει την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο αδελφός του Ταμερλάν που έπεσε νεκρός
Οι Αρχές, συνοδεία πάνοπλων κομάντο, ελικοπτέρων, ακόμη και... τεθωρακισμένων «χτένιζαν» τη Βοστώνη αναζητώντας τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου, ο ύποπτος (εν προκειμένω ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ) έφερε πολλαπλά τραύματα από σφαίρες και ενδεχομένως από κάποια έκρηξη, ενώ σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, ο 26χρονος όταν έπεσε στα χέρια των Αρχών ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Όσο για τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, αυτός μετά τον τραυματισμό του αδελφού του, εγκατέλειψε το κλεμμένο αυτοκίνητο και κατάφερε να διαφύγει.
Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τη Βοστώνη πλήρως ακινητοποιημένη να μετράει πληγές, και τις Αρχές να εντείνουν το ανθρωποκυνηγητό, πηγαίνοντας ακόμη και από πόρτα σε πόρτα, με στόχο τον εντοπισμό του δεύτερου υπόπτου, ο οποίος εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι χθες το απόγευμα. Σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον 19χρονο, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα άλλη μία, περισσότερο καθαρή, φωτογραφία του, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για τον Τσετσένο Τζοχάρ Τσαρνάεφ


Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό των δύο νεαρών βομβιστών ουσιαστικά ξεκίνησε από τη στιγμή που το FBI έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να βοηθήσουν στην αναγνώρισή τους. Προηγουμένως, οι Αρχές είχαν ζητήσει από κάθε πολίτη που τυχόν τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίες και βίντεο από τον χώρο της επίθεσης να τα παραδώσει στην αστυνομία.

Το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό έμελλε να κάνει άμεσα τον γύρο του κόσμου, όχι μόνο μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων αλλά και μέσα από τις ιστοσελίδες της κοινωνικής δικτύωσης. «Η αναζήτηση των βομβιστών της Βοστώνης αποτελεί πειραματικό πεδίο για την εφαρμογή νέων τεχνικών έρευνας στην εποχή των έξυπνων τηλεφώνων», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.


Η πολιτεία του φόβου
Η ήσυχη Βοστώνη έγινε εμπόλεμη ζώνη
Οι κάτοικοι της Βοστώνης ξύπνησαν την Παρασκευή μέσα σε έναν «σουρεαλιστικό εφιάλτη» που έμοιαζε βγαλμένος από κάποιο χολιγουντιανό θρίλερ. Κι αυτό διότι κυριολεκτικά εν μιά νυκτί οι παραδοσιακά φιλήσυχες και ειρηνικές γειτονιές τους μετατράπηκαν σε... εμπόλεμη ζώνη. Το πρωί της Παρασκευής έξω από τα σπίτια των Βοστωνέζων, και ειδικότερα των περίπου 33.000 ανθρώπων που ζουν στο προάστιο Γουότερταουν στα δυτικά της πόλης, κυκλοφορούσαν πάνοπλοι κομάντο της αστυνομίας και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ πάνω από τα κεφάλια τους πετούσαν ελικόπτερα.

Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή από τις αρχές
να κλειδώσουν πόρτες και παράθυρα
Οι συγκοινωνίες ήταν ακινητοποιημένες, τα ταξί είχαν τραβήξει χειρόφρενο, τα καταστήματα ήταν κλειστά και στα φημισμένα πανεπιστήμια της περιοχής (Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Boston, Massachusetts-Dartmouth) όλα τα μαθήματα είχαν ακυρωθεί. Η αστυνομία είχε ήδη από περίπου τις 2 τα ξημερώματα ξεκινήσει να παίρνει τηλέφωνο στα σπίτια των κατοίκων ζητώντας τους να κλειδώσουν καλά πόρτες και παράθυρα και να μην εγκαταλείψουν τις οικίες τους. «Έλαβα ένα τηλεφώνημα στις 2 και 40 το πρωί. Ήταν η αστυνομία. Μου ζήτησαν να μη βγω από το σπίτι μου», δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης η 82χρονη Ζανέτ Τζον.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Κρίστιαν Τουίνζινγκ, κατοίκου του προαστίου Γουότερταουν όπου έλαβε χώρα και το μεγαλύτερο μέρος του ανθρωποκυνηγητού, ο οποίος δήλωσε στο BBC πως είδε μια σφαίρα να τρυπάει τον τοίχο του σπιτιού του και εν συνεχεία την πολυθρόνα στην οποία αυτός καθόταν μέχρι μόλις πριν από μερικά λεπτά.

Συγκλονιστική είναι και η ιστορία ενός πατέρα και της κόρης του, οι οποίοι δεν μπορούσαν να γυρίσουν στο σπίτι τους στο Γουότερταουν επειδή ολόκληρη η περιοχή είχε αποκλειστεί από πάνοπλους αστυνομικούς, ενώ συγκινητικά ήταν και τα σχόλια που ανέβαζαν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο Twitter, σχόλια του τύπου «δεν μπορώ να πιστέψω ότι το μέρος όπου ζω βρίσκεται σε τόσο μεγάλο κίνδυνο» και «η αστυνομία είναι παντού, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου». Όλα τα παραπάνω συγκλονίζουν ακόμη περισσότερο δεδομένου μάλιστα ότι λαμβάνουν χώρα σε μια περιοχή παραδοσιακά ήσυχη και σε γενικές γραμμές ειρηνική.
Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη στις ταραχές Νέα Υόρκη, η Βοστώνη δεν είχε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν σκηνές όπως αυτές των τελευταίων ημερών, που διαδέχθηκαν τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της περασμένης Δευτέρας, μια επίθεση η οποία έμελλε να κοστίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και να προκαλέσει τον τραυματισμό περισσοτέρων από 170.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου